
”Ett område av riksintresse för kulturmiljövården är en miljö eller ett landskap som genom sitt innehåll särskilt väl speglar skeden, händelseförlopp eller verksamheter av vikt för landets och områdets kulturella, politiska, sociala, religiösa eller tekniska utveckling i ett regionalt eller lokalt sammanhang”.
Riksintresset Svartöstaden kan läsas om ett koncentrat av Norrbottens och Luleås industrihistoria och bidrar därigenom med ett lokalt och regionalt perspektiv på industrisamhällets historia i Sverige. Svartöstadens tillkomst är nära förknippad med Sveriges och Norrbottens industrialisering.
(Wikipedia): ”Till Svartöstaden finns en fin promenadväg efter vattnet från Luleås centrum samt cykelväg. På bussen står det Svartöstaden och du kan då även besöka bostadsområdet Svartöbrinken.
Svartölandet består av de historiska öarna Svartön, Börstskär, Gräsören, Inre och Yttre Sandskär m.fl. mindre öar i Lule skärgård. Svartölandet är numera sammanhängande med Hertsön. Stora delar av Svartölandet tillhörde ursprungligen Björsbyn i Nederluleå socken, men införlivades 1933 i Luleå stad.
Förutom bostadsområdena Svartöstaden, Lövskatan och Malmudden domineras Svartölandet av hamnar och industrier. Här finns SSAB med sitt stålverk och koksverk.
Svartöstaden har en historia sen slutet av 1800 talet och är ett riksintresse, både kulturhistoriskt och som en industrimiljö som haft och har stor betydelse för både Luleå, Norrbotten och Sverige.